Mercedes breddade sitt varumärke med mode

Mercedes-Benz satsning på mode har gjort varumärket starkare hos yngre målgrupper och kvinnor. En del i framgången är att den starkaste mediekanalen Dagens industri är en partner i projektet.

Mercedes-Benz resa mot mode i Sverige började 2008. Det klassiska bilmärket utökade sin produktportfölj och satsade mot en ny position på marknaden. Bolaget ville nå en yngre målgrupp och fler kvinnor.

"Vi ville hitta en passion som vi kunde dela med både våra nuvarande och framtida målgrupper, då kändes mode intressant. Vi tittade på vilka projekt som vi skulle kunna äga inom mode", säger Jonas Bergström, sponsorstrateg på byrån MEC.

Valet föll på modeveckan som 2010 fick namnet Mercedes-Benz Fashion Week. Nu anordnas evenemanget två gånger per år, varje år bygger man under en vecka upp en stor paviljong i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

"Där visar modehusen upp sina kollektioner på Sveriges främsta catwalk. Samtidigt kan Mercedes-Benz visa upp sina senast modeller i en unik miljö", säger Jonas Bergström.

Dagens industri är sedan tidigare Mercedes-Benz viktigaste mediekanal. Med modeveckan fördjupas samarbetet ytterligare. Som partner gör Di en redaktionell bilaga om mode som distribueras i helgmagasinet Di Weekend. Tidningen finns också som en separat upplaga under modeveckorna. Dagens industri anordnar också luncher, middagar och exklusiva visningar och andra evenemang under modeveckorna.

"Samarbetet har fungerat otroligt bra. Modeveckan har växt enormt, nu kommer journalister från hela världen för att bevaka Mercedes-Benz Fashion Week", säger Jonas Bergström.

I år var intresset maximalt när kronprinsessan Victoria invigde Mercedes-Benz Fashion Week. Senare under veckan besökte artisten och modeikonen Lady Gaga den officiella avslutningsfesten.

Säljer modefesten och middagarna några bilar?
"Ja. Andelen svenskar som kan tänka sig att köpa en Mercedes har också fördubblats de senaste åren. Och intresset för varumärket har ökat hos en yngre målgrupp och hos kvinnor."

"Genom vårt engagemang i mode, ett nytt spännande modellprogram, starka försäljningsinsatser och marknadsföringen i samarbete med Dagens industri har Mercedes Benz ökat marknadsandelen från 2,1 procent 2007 till 4,0 procent 2011", säger Johan Olsson, divisionschef för Mercedes-Benz Personbilar i Sverige och Danmark.

"På fyra år har vi gått från 6 300 sålda bilar till 11 000 sålda bilar."

Victoria Heindorff-Meuller är marknadschef för Mercedes bilar och lastbilar i Sverige och Danmark. Hon konstaterar att det är mycket lyckat att kommunicera om de nya bilarnas moderna design och stora körglädje med modeveckans besökare och Di:s läsare.

"I tidningen når man den klassiska affärsmålgruppen, det kommer alltid att vara en central målgrupp för oss. Sedan kompletterar vi gärna med Di Weekend och Di Dimension för att få magasinskänsla och nå en utökad målgrupp", säger hon.

Victoria Heindorff-Meuller tycker också att det nya magasinet DiY som skickas ut till studenter passar mycket bra för att nå framtidens kunder.